Maškarana regata Latinsko idro

Odluka Pokladnog odbora “Murterke bake”, da spoji karnevalsku zabavu i regatu “Latinsko idro” , nimalo ne čudi s obzirom na to da su Murterini od davnina svojim prekomorskim posjedima vezani za Kornatske otoke.

Bavljenje stočarstvom i poljoprivredom, nagnalo je stanovnike da ojačaju svoju pomorsku flotu, koja je bila dio svakog kućanstva. Kao izvrsni mornari i priučeni meterolozi, bili su prisiljeni doskočiti svim zaprekama vjetrova, obala, morskih hridi ćudljivog Murterskog mora.

Tako je došlo do modificiranja jedra na njihovim drvenim barkama, leutima, gajetama i kaićima.

Tradicionalno sredozemno latinsko jedro, nastalo još davnog 13. stoljeća, silom prilika  dobilo je murtersku izvedenicu, prepoznatljivu po svom oštrom gornjem dijelu. Murtersko latinsko jedro, danas je hrvatski brend, tradicija baštine ovog slikopisnog otočnog mjesta, koja je posljednjih dvadesetak godina oživjela i međunarodno.

Udruga Latinsko idro, prvu je regatu istoimenog naziva organizirala 1998. u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika i patrona župe Murter. Od ove godine, Udruga je počasni je partner i suorganizator “maškarane regate” Murterskog karnevala.

Maškarana regata idealan je prikaz onog izvornog, autohtonog, trenutak u kojem jest uhvaćeno sve ono što predstavlja Murterine.

Njihov stil života, njihov duh.

Zavoljeti Murter je lako, ali ostavite još malo mjesta u srcu i za njegove stanovnike.

Posjetom “maškaranoj regati”, saznat ćete i zašto!

Foto galerija

Pogledajte kako smo se zabavljali prijašnjih godina!

Social Share